0

Tällä kertaa Bredenin blogissa ääneen pääsee yrityksen perustaja ja omistaja Merle Leemet. Merle on kolmen lapsen äiti ja asuu Tallinnassa, Virossa perheensä kanssa. Merlen kiinnostus lastenvaatteisiin lähti omista tarpeista vuonna 2009, jolloin hän alkoi ommella itse vaatteita lapsilleen. Tässä blogissa haastattelen Merleä, jotta myös tekin kuulette, mistä kaikki on aikoinaan saanut alkunsa ja millainen yritys Breden nykypäivänä on.


Mistä kaikki sai alkunsa ja miten Breden syntyi?

Aluksi vaatteiden ompeleminen oli enemmänkin harrastukseni. Olin kotiäiti silloin vuosina 2009-2010 kun etsin vanhimmille lapsilleni toimivaa kypärämyssyä ja pipoa. Etsin sellaista pipoa, joka olisi tehty hyvästä materiaalista, eikä valuisi silmille vauhdikkaissa leikeissä. Ostin monta pipoa, halvempia ja kalliimpia, mutta jouduin pettymään liian usein. Halusin selvittää itse ompelemalla, voisinko tehdä toimivan kypärämyssyn lapselleni.

Tällä hetkellä en edes muista sitä päivää, kun päätin perustaa yrityksen. Kaikki tapahtui vähitellen. Ompelin kotona pipoja kankaasta, jonka olin tilannut Ruotsista. Se ei muuten ollut halpaa kangasta, mutta sitäkin parempaa. Kypärämyssystä tuli hyvä ja myin muutamia oman Facebook-seinäni kautta. Sitten tilauksia alkoi tulla joka päivä enemmän ja enemmän. Sehän oli iloinen yllätys, mutta ymmärsin ettei niin voi jatkaa. Oli tehtävä päätös, miten tästä eteenpäin.

2012 sain kolmannen lapseni, olin hänen kanssaan kotona äitiyslomalla vain parisen viikkoa, kunnes päätin: nyt perustamme lastenvaateyrityksen. Päätimme perustaa Bredenin, joka aluksi kantoi eri nimeä. Myöhemmin yritys sain nimen Breden. Mieheni tuli mukaan yritykseen vuonna 2013.

Muistan edelleen sen päivän, kun nuorin lapseni oli 2 viikkoinen, istuin keskikesällä omenapuun alla ja tein Facebook sivua yritykselleni samalla kun nukutin lastani. Siitä se alkoi ja matka on jatkunut tähän päivään saakka.

 

Mitä vaatteiden ekologisuus merkitsee sinulle Merle?

Se on yksi tärkeimmistä asioista koko Bredenin olemassa olossa ja liiketoiminnassa. Haluan olla tuottamassa vaatteita, jotka ovat perheille turvallinen ja ekologinen valinta. Kestävä, eettinen ja ympäristöystävällinen tuotanto ovat tärkeitä arvoja koko yrityksellemme. En halua lähteä Kiinaan tuottamaan vaatteitamme, vaan haluan tuotannon pysyvän lähellä. Nyt tuotantomme on Virossa ja kankaat tulevat Latviasta. Jonain päivänä tuotanto ehkä kasvaa, mutta haluan pitää sen aina kuitenkin Euroopan rajojen sisällä.

Ajattelen ekologisuutta ja eettisyyttä myös lasteni näkökulmasta. Lapsemme ovat meidän tulevaisuus ja tämä maapallo pitäisi säilyä heidän tulevaisuuteen ja heidän jälkipolvilleen.

Kun näen lapseni leikkivän eettisesti tuotetuissa vaatteissa, tunnen oloni onnelliseksi. Super onnelliseksi. Mieluummin ostan vähemmän ja maksan vaikka enemmän. Tiedän hyvin sen, että joku ne halvatkin vaatteet jossain maksaa, viimeisimpänä luonto ja ympäristö. Siksi haluan tuoda yritykseni kautta tätä ympäristönäkökulmaa esille. Toivoisin, että Bredenin kautta olisi mahdollista löytää ekologisia vaatteita, joissa tuotanto-olosuhteet on otettu huomioon.

 

Olet kolmen lapsen äiti ja yrittäjä. Onko yrittäjyyden yhdistäminen perhe-elämään haasteellista vai kuinka se sinulta sujuu?

Voin ihan suoraan sanoa, ettei tämä palapeli ihan helppo ole, mutta toisaalta, kaikilla perheillä on kiireiset ruuhkavuodet, kun tuntuu ettei aikaa riitä kaikkeen.

Joskus tuntuu, että minun pitäisi olla kahdessa paikkaa yhtä aikaa. Se on ehkä pahinta ja hulluintakin joskus. Kotona lasten kanssa ajattelee työasioita ja työpaikalla on joskus huono omatunto, kun ei ole lähtenyt jo kotiin lasten luokse. Mutta olen hyväksynyt tämän tilanteen ja kaikki ajatukseni, ne kuuluvat äitiyden ja työn yhdistämiseen. Olen kuullut muilta äideiltä, että nämä ovat ihan tavallisia ajatuksia.

Yrittäjyys tuo kuitenkin niin paljon vapautta arkeemme, että se myös helpottaa. Aamulla töihin ei ole pakko mennä tiettyyn kellon aikaan, vaan jouston varaa löytyy. Pitkiksi venyvät työpäivät ovat ehkäpä palapelin haasteellisin osuus.

Teen to do -listan niistä tärkeistä ja hyvinvointia lisäävistä asioista, joita haluan mahduttaa kalenteriini: kampaaja, jooga, treffit mieheni kanssa tai hierojalla käynti. Ja sitten päätän, milloin teen ne asiat, joista saan energiaa. Itse on pidettävä omasta kalenterista huolta. Meidän perheellä ei ole ollut lomaa kuuteen vuoteen, mutta tänä vuonna päätimme pitää yhteisen kesäloman. Sekin on jo kalenterissa.

 

Mikä yrittäjyydessä ja Bredenissä on sinulle parasta?

Uuden oppiminen, joustavuus ja vapaus. Parasta yrittäjyydessä on ehdottomasti uuden oppiminen. Opin jotain uutta joka päivä, minun on jopa ”pakko” oppia, sillä muuten yritys ei kehity. Sytyn siitä, että saan oppia. 

Omasta yrityksestä saan sen tunteen, että muutan hyvällä tavalla jonkun toisen elämän. Aina tunnen, että teen tärkeää työtä. Saan auttaa ja siksi tämä on nautittavaa. Koen, että työlläni on jokin suurempi merkitys.

Myös joustavuus ja vapaus on toki mainittava. Tylsistyn aika nopeasti, jos teen samoja asioita, mutta yrittäjyyden aloitettuani minulla ei ole ollut yhtään tylsää päivää.

Haluan lopuksi toivottaa ihanaa kesää kaikille teille, jotka tämän blogitekstin luitte. Mahtavaa, että olette löytäneet Bredenin sivuille lukemaan tämän blogipostauksen. Iloa ja rakkautta! Kuullaan taas. Merle Leemet, Bredenin perustaja.

 

Hilla Stenlund

Pienen tytön äiti, bloggaaja, intohimoinen liikkuja sekä sydämeltään positiivisuuteen taipuvainen

 

Tarpeesta syntynyt, sydämellä suunniteltu, valmistettu kestämään. Breden on matka, jonka varrella opitaan, innostutaan ja pidetään hauskaa – arvostaen jokaista otettua askelta matkan varrella. Valmistamme ekologiasia ja kestäviä vaatteita niin lapsille kuin aikuisille. http://www.bredenkids.fi/ #bredensuomi

 

 

 

Kirjoituksen kommentit

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.