MITEN HUOLTAA VAATTEITA, JOTTA NE PYSYVÄT HYVÄNÄ PIDEMPÄÄN?

Bredenin luomupuuvilla- ja merinotuotteiden huoltaminen ei ole rakettitiedettä. On kuitenkin muutamia vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä tuotteita pestessä ja huoltaessa jotta niiden elinikä olisi mahdollisimman pitkä ja onnellinen.

VÄRILLINEN PYSYY VÄRILLISENÄ

Ennen puuvillavaatteiden käyttöönottoa, ne kannattaa pestä pesukoneessa 40°C. Pesu poistaa tuotannosta jääneen kangaspölyn, mahdolliset värijäämät ja prosessointiaineet. Huolimatta siitä, että Breden käyttää ainoastaan Oeko-Tex sertifioituja kankaita ja myrkyttömiä aineita, tuotteisiin jää silti valmistuksesta ainejäämiä, jotka voivat ärsyttää lapsen herkkää ihoa.

Voimakkaiden kuvioiden ja kontrastivärien (esimerkiksi valkoiset tähdet ja tummansininen tausta) konepesua ei tarvitse pelätä, jos vaate on pesty keskipitkällä pesuohjelmalla ennen käyttöönottoa. Silloin ylimääräiset värijäämät ovat jo huuhtoutuneet pois, eikä tuotteesta irtoa enää väriä. Tästä huolimatta vaate kannattaa aina kääntää ympäri ennen konepesua. Vanha neuvo pätee myös värillisiin tuotteisiimme, eli saman sävyiset vaatteet kannattaa pestä yhdessä, jotta vältyt yllätyksiltä 😉 Ennen pesua on hyvä vielä laittaa kaikki nepparit, napit ja vetoketjut kiinni.

Pesuainetta kannattaa annostella mieluummin vähemmän kuin mitä paketissa ehdotetaan. On hyvä valita pesuaineeksi tuote, joka on mahdollisimman luonnollinen ja ympäristöystävällinen – siitä kiittävät paitsi luonto ja vaatteet, myös lapsesi iho. Tahrojen poistoon voi käyttää valkaisematonta tahranpoistoainetta, kuten sappisaippuaa. Jos esimerkiksi paidassa on yksi tahra, sitä ei kannata pestä erikseen hanan alla, sillä väri voi irrota vain tahran kohdalta tuotetta hangatessa. Pese siis vaatteet aina pesukoneessa.

Värikkäiden kuvioiden ja voimakkaiden värien pahin uhka ovat valkaisevat pesuaineet, jotka haalistavat värejä. Joten kannattaa tarkistaa, ettei valkaisuaineiden lisäksi pesuaineessa ole muita väriä syöviä ainesosia kuten: sodium perborat, sodium peroxborate, sodium chloride ja sodium carbonate. Luonnon omaa valkaisuainetta eli auringonpaahdetta kannattaa myös välttää. Meitä aurinko kyllä hellii, mutta jos kuivaat värillisiä vaatteita suorassa auringonpaahteessa, värit haalenevat varmasti. Pese samanlaiset kuviot kerralla yhdessä (esim. vauvan body ja -housut, T-paita ja leggingsit), jotta niiden sävy pysyy samana myös yhdessä käytettäessä.

Sopiva linkousnopeus on 800–1000 kierrosta. Kuivausrummun käyttöä suosittelemme ainoastaan pyyhkeille, vuodevaatteille ja tuotteille jotka kestävät myös kuumempia pesulämpötiloja. Vaatteet saattavat kutistua tai vahingoittua kuivausrummussa.

MERINO KAIPAA HELLÄÄ VILLAPESUA

Merinovilla on hieman herkempi materiaali, jota kannattaa pestä erillään muista vaatteista. Vaikka merinotuotteita ei olisi montaa, ne tulisi pestä aina pesukoneessa – ethän siis liota tai pese niitä hanan alla. Jos et kuitenkaan halua pestä vajaata koneellista, voit pestä merinotuotteet myös puuvillaisten vaatteiden kanssa. Merinotuotteet tulisi kuitenkin laittaa pesupussiin ja valita villalle sopiva ohjelma ja linkousnopeus joka vähentää hankausta. Merinovillan pehmeys ja joustavuus on lanoliinin ansiota. Lanoliini kuitenkin liukenee jo 35°– 37°C veteen. Oikein huollettuna merinovillan sisältämä lanoliini pitää tuotteen miellyttävänä pitkään.

Valitse pesuohjelmaksi hellä villapesu ja enintään 30 °C. Käännä merinovuorelliset tuotteet nurinpäin ennen pesua, jotta puuvillakankaan kuvio säilyisi hyvänä.

Merinon pahin vihollinen on liian suuri linkousnopeus. Valitse siis aina hieno villapesu korkeintaan 600 linkousnopeudella. Muutoin merinosi muuttuu pesussa monta numeroa pienemmäksi kovaksi huopapalaksi.

Halutessasi, voit käyttää villapesuainetta, mutta kun lämpötila ja linkousnopeus ovat tuotteelle sopivat, käy pesuaineeksi myös tavallinen valkaisematon pesuaine. Joka tapauksessa pesuaineita ei kannata käyttää liikaa ja valita lisäksi hellä, luontoystävällinen, hajuton ja värjäämätön pesuaine.

Pestyt merinotuotteet tulee muotoilla kosteana ja kuivata tasolla, sillä villavaatteet venyvät helposti. Koska merino on pehmeä ja herkkä materiaali, sitä ei saa vääntää tai venyttää kosteana. Pesussa ja käytössä merinon pintaan voi ilmestyä pieniä nyppyjä, mutta älä murehdi, se on normaalia. Nypyt voi halutessaan poistaa sormin tai nypynpoistajalla (tee se kuitenkin varoen ja ennen silittämistä).

Pese merinovaatteita niin vähän kuin mahdollista. Merino on antibakteerinen materiaali, jonka ansiosta tuotetta ei tarvitse pestä, ellei siinä ole näkyviä tahroja. Huolellinen tuuletus riittää hyvin. Merinovaatteita ei tarvitse myöskään pestä ennen käyttöönottoa, sillä niistä ei irtoa väriä.

Kun kesän tullen laitat merinotuotteet odottamaan seuraavaa syksyä, voit käyttää säilytykseen esimerkiksi vakuumipussia. Näin tuotteet säilyvät koilta suojassa.

Jotta 100% merinovaatteista voi nauttia mahdollisimman pitkään, emme suosittele niitä lapsille sisäleikkeihin ainoaksi vaatteeksi. Merinovilla ei kestä kovaa hankausta. Olemmekin suunnitelleet sisäleikkejä varten MILTON merinojumpsuitin, jossa on vahvistetut polvet sekä kyynärpäät ja joka eroaa näillä ominaisuuksillaan tavallisesta MJORN merinojumpsuitista.

HELPOT VINKIT PUUVILLAN JA MERINONVILLAN HUOLTOA VARTEN 

* Valitse oikea pesulämpötila: puuvillalle max 40°C, merinovillalle villapesuohjelma ja max 30°C.

* Muista oikea linkousnopeus: puuvillalle max 800–1000 kierrosta, merinovillalle max 600 kierrosta.

* Älä käytä kuivausrumpua! Se on tuotteillemme pelottava paikka, josta vain vahvimmat selviytyvät ehjin nahoin.

* Valkaisevat pesuaineet ja auringossa säilytys vaalentavat värejä ja kuvioita.

* Valitse luonnolle ystävällinen, hajuton ja värjäämätön pesuaine.

* Kuivata merinovaatteet aina tasolla.

* 100% merinotuotteita ei kannata pestä usein, pelkkä tuuletus riittää.

Vaikka lista näyttää ensisilmäyksellä pitkältä, ei tuotteiden huoltaminen ole kovinkaan monimutkaista. Muutaman kerran jälkeen siitä tulee jo luonnollinen tapa toimia, ilman stressiä! 🙂 

Huolettomia pyykkihetkiä!

Merle Leemet

Merle Leemet

Kommentit (0)

Nimi

kommentti

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA´lla ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.