0Uusien lasten liikuntasuosituksien mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa. Se muodostuisi kevyestä liikunnasta ja reippaasta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Osa liikunnasta toteutuisi varhaiskasvatuksessa, osa kotona.

Näin kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön artikkelissa, joka käsittelee tuoreimpia lasten liikuntasuosituksia. Liikuntasuosituksissa myös mainitaan, että yli tunnin pituisia istumajaksoja tulisi välttää ja lyhyitäkin paikallaoloja tauottaa. Suosituksissa korostetaan myös riittävää lepoa ja unta sekä terveellistä ravintoa.

Uudet varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjausten 2020 toimeenpanoa. (lähde)Miksi ulkoilu on niin tärkeää lapsille? Ja miksi Bredenkin kannustaa perheitä liikkumaan ja ulkoilemaan?

Miksi ulkoilu on niin tärkeää lapsille? Siitä aiheesta haluan tänään kirjoittaa täällä Bredenin blogissa, sillä Bredenin yksi tärkeimmistä arvoista ja tavoitteista on kannustaa perheitä viettämään yhteistä aikaa ja etenkin kannustaa perheitä liikkumaan ja touhuamaan ulkona. Breden valmistaa kestäviä lastenvaatteita ja päähineitä, jotta perheet ja lapset voisivat vain nauttia ja ottaa ilon irti elämästä.

Liikkuminen edistää oppimista ja tuo iloa ja onnistumisen elämyksiä.  Mielestäni liikkumisen ja ulkoilun tärkein tehtävä on tuoda iloa ja hyvää mieltä elämään. Parasta olisikin, että jokainen löytäisi itselleen mielekkään tavan liikkua. On se sitten luonnossa kävelyä, pihapelejä, perheen kanssa pihapuuhia ja leikkejä naapurin lasten kanssa. Omalla ja mielekkäällä tavalla liikkuessa jokainen saa kokea iloa ja onnistumisen kokemuksia.


Liikkuminen yhdessä muiden lasten kanssa kehittää vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisia suhteita. Lapset liikkuvat useimmiten yhdessä ja pitävät siitä, että leikkikentällä tai hiekkalaatikolla on seuraa. Pihapeleissä on osattava kommunikoida, noudattaa sääntöjä ja jaettava kokemuksia kaverin kanssa. Pihaleikeissä ja ulkoillessa syntyy arvokkaita vuorovaikutustilanteita, joissa lapsen taidot kehittyvät.

Liikkuminen on hyväksi terveydelle ja juurruttaa liikunnallista elämäntapaa, joka toivottavasti kantaa elämän läpi. Erityisesti ulkoilu ja ulkoliikunta raikkaassa ilmassa tekee hyvää niin pienille kuin isoille. Ulkona on tilaa juosta, kiipeillä ja puuhastella. Sykkeen nousu vahvistaa sydäntä ja vauhdikkaat pihaleikit vahvistavat lapsen keuhkoja. Myös verenkiertoelimistölle tekee hyvää, kun ulkoilee ja liikkuu.Bredenin vinkit lasten kanssa ulkoiluun!

-       Nauti ulkoilusta ja liikunnasta omalla tavallasi

-       Liiku joka päivä edes pieni hetki, jokainen liike ja ulkona oltu hetki lasketaan

-       Perhe on tärkeä roolimalli – menkää ulos koko perheen kesken ja keksikää mukavaa puuhaa yhdessä

-       Vaihtakaa ympäristöä: lähimetsä, luontopolku, merenranta, leikkipuisto tai koulunpiha –tutkikaa ja löytäkää uusia paikkoja liikkua ja ulkoilla

-       Luo kannustava ilmapiiri – kuuntele ja kehu lasta

-       Innosta kokeilemaan ja tarjoile liikuntavälineet lasten saataville

-       Ympäristö houkuttelee liikkumaan – metsistä löytyy luonnon omia kiipeilytelineitä

-       Etsi rohkeasti mieleinen liikuntamuoto!


Ulkoillaan yhdessä ja nautitaan lämpenevistä kevätsäistä!

 

Hilla Stenlund

Pienen tytön äiti, bloggaaja, intohimoinen liikkuja sekä sydämeltään positiivisuuteen taipuvainen

Tarpeesta syntynyt, sydämellä suunniteltu, valmistettu kestämään. Meille Breden on matka, jonka varrella opimme, opetamme, innostamme ja pidämme hauskaa – arvostaen jokaista ottamaamme askelta matkan varrella. Valmistamme ekologiasia ja kestäviä vaatteita niin lapsille kuin aikuisille. http://www.bredenkids.fi/ #bredensuomi


Kirjoituksen kommentit

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.